Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Invaze barbarů: Zopakujeme osud antického Říma?

Pokud se naše společnost, naše politická reprezentace, odpovědní v Evropské unii i celá západní civilizace neprobere a nezamyslí se nad tím, kam nás pomalu přivádí falešná humanita, nedostatek respektu k vlastní kultuře i civilizaci a přehnaná tolerance, čeká nás hodně horká budoucnost. Skončíme na kopytech barbarů.

Dějiny se v odlišných kulisách neustále opakují. Je to nějakých 1 500 let, co v důsledku velké migrace barbarských kmenů a též pro vlastní duchovní vyprahlost a morální úpadek skončila epocha slavné Říše římské, tehdy nejmocnější a nejvyspělejší civilizace antického světa, která disponovala vymoženostmi, které se v Evropě znovu objevili až po tisíci letech. Přitom to začalo velmi nenápadně. Nejprve se barbaři dostávali do římské společnosti jako otroci a méněcenní obyvatelé. Postupně si však získali občanské právo, zejména za vojenskou službu. S postupem času docházelo k tzv. barbarizaci římské armády, k tomu se na římském území začaly usazovat nejprve rodiny, pak více rodin a nakonec celé kmeny. To už se ale neobešlo bez boje. Římané, kteří byli vůči barbarským kmenům, převážně z východu a severu, vstřícní, začali postupně pod jejich tlakem bojovat o vlastní přežití. Ale to nestačilo a na Římany dolehl Bič boží, tedy Attila se svými Huny z východních stepí. To byl konec. Římská říše, jež navíc postrádala vnitřní soudržnost, zanikla pod kopyty barbarů. Nepřipomíná vám to něco?

Uvědomme si, v jaké situaci se naše západní – evropská civilizace nachází. Jsme velmi vyspělí, žijeme v míru, jsme pohostinní, náš sociální systém skýtá mnoho výhod. Ctíme lidská práva, chtělo by se říci až příliš, vycházíme vstříc jiným etnikům a kulturám, které jsou na úplně jiném stupni civilizačního vývoje. Necháváme je usazovat se na vlastním území, dáváme jim výhody a privilegia, bez jakékoliv jejich zásluhy či přínosu pro naši společnost. Jsou samozřejmě i výjimky. Tyto výjimky však nezvyšují kriminalitu v ulicích, nerozdmýchávají pouliční nepokoje, nezapalují auta v ulicích. To jsou zkušenosti ze Stockholmu, Paříže, Londýna, Ženevy i mnoha míst středomořských států. Ale národní vlády i činovníci v Bruselu jsou slepí, hloupí, naivní a nebo všechno dohromady.

Jak jinak si vysvětlit stále více se otvírající náruč vůči „barbarům“, kteří k nám přicházejí z Východu a také Jihu. To už nenjsou ti mírumilovní z doby před několika desítkami let, kteří se integrovali do evropské společnosti a stali se jejím přínosem. I ti si totiž na nově příchozí soukmenovce těžko zvykají. Ti, kteří do Evropy proudí dnes, nechtějí dávat, ale brát a naše tradice i kultury přizpůsobit svému myšlení. Nebo je snad normální, aby bylo v některých tradičních evropských zemí zakázáno mít o Vánocích na náměstí vánoční strom, aby se nesměly prodávat či veřejně objevovat pokladničky v podobě prasátek, aby muslimští žáci ničili svým anglickým spolužákům velikonoční vajíčka a nutili anglické dívky zahalovat se a to jenom proto, že to uráží jejich víru, víru přistěhovalců? Nejsou to oni, kdo by se měl přizpůsobit? Pokud se nepletu, jsou tu hosty a my jsme tady doma!

Jistě ne náhodou se Švýcaři v referendu rozhodli tvrdě zpřísnit podmínky pro přijímání imigrantů. Vědí proč. Národ, který si svou nezávislost vybojoval a uhájil tváří v tvář silnějším

soupeřům má právo rozhodnout, koho do své země vpustí a jak se tam přivandrovalec bude chovat. Rapidní nárůst kriminality ve švýcarských, ale třeba i švédských nebo britských městech je více než výmluvný. Nebo vám přijde normální, aby muslimský přistěhovalec řekl Belgičanovi, že pokud se mu muslimské zvyklosti a rozpínavost nelíbí, ať se (Belgičan!) ze své vlastní země vystěhuje? Mně tedy ne.

Není to jen příklad pádu antického Říma. Model, kdy primitivnější, méně vyspělá kultura zničila hrubou silou, bezohledností či fanatismem mnohem vyspělejší civilizaci, která díky vlastnímu pokroku a až příliš bezstarostnému životu již nebyla schopna ubránit se. Příznačné také je, že převážně barbaři přicházeli vždy z Východu a naše vlastní dějiny to jen potvrzují.

Začalo to už ve starém Egyptě, který byl sražen na kolena Perskou říší. Kdysi mocné Kartágo bylo poraženo Římem, ještě v dobách, kdy byl Řím teprve rodícím se vojenským státem bez vlastní vysoké kultury. Když se stal Řím velikým, byl zničen Germány a Huny. Bástupnický stát Římského impéria, Byzantská říše měla nejprve vážné problémy s Araby a nakonec zhynula šavlí osmanských Turků. Mongolové vyvrátili Kyjevskou Rus, ničili Polsko a hrozili vtrhnout i k nám. A nakonec Sovětský svaz, který zdecimoval samostatné a vyspělé Československo. Bude se historie znovu opakovat a zanikneme z vůle barbarů i vlastní zaslepeností i my?

Autor: Jan Hrdina | pondělí 28.4.2014 9:00 | karma článku: 38,94 | přečteno: 2569x
  • Další články autora

Jan Hrdina

Co by se stalo, kdyby k Václavově vraždě nedošlo?

Jak by vypadal vývoj českého státu, kdyby se boleslavský atentát nezdařil? Otázka vysoce spekulativní, přesto však velmi podmanivá. Podívejme se na tři možné scénáře vývoje dějin od roku 935.

28.9.2017 v 14:18 | Karma: 14,84 | Přečteno: 812x | Ostatní

Jan Hrdina

Kníže Václav nebyl kolaborant, pane prezidente

Svátek sv. Václava je za námi. Jako bumerang se ale neustále vrací pseudohistorické lži a nesmysly, které se kolem historického knížete Václava kupí. Naprosto zavrženíhodný je okřídlený výrok současného prezidenta, že Václav je symbolem kolaborace v českých dějinách. Zpátky ke knihám. Pak si snad začneme konečně vážit naší minulosti...

30.9.2014 v 16:24 | Karma: 20,03 | Přečteno: 1259x | Diskuse| Ostatní

Jan Hrdina

Komu voní Babišova řepka?

Poslední dobou trochu víc cestuji po republice. Máme být na co pyšní. Krásná země. Až na jeden znepokojivý element. Ze země, která oplývala mlékem a strdím (medem), se stává kraj plný žluté páchnoucí řepky.

1.5.2014 v 21:48 | Karma: 30,57 | Přečteno: 1659x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jan Hrdina

Rasismus naruby, to je oč tu běží

Nelze si nevšimnout jak média i zahraniční organizace naprosto uměle vytvářejí dojem České republiky jako země rasistů. A jedním dechem se nás snaží přesvědčit, jak jsou naši nepřizpůsobiví občané fajn lidi, jen trochu znevýhodnění. A proto musejí mít zelenou. Tak to tedy ne!

22.4.2014 v 22:22 | Karma: 42,46 | Přečteno: 3394x | Diskuse| Společnost

Jan Hrdina

Proskripce na ministerstvech: Začaly padat první hlavy

Čistky v nejvyšších patrech státní správy začaly a rozhodně hned tak neskončí. Zejména situace na ministerstvech v rukou Babišovců nenechává nikoho na pochybách, že listiny proskribovaných jsou dávno sepsány. Prvními oběťmi jsou ministerští náměstci. Kolik to nás všechny bude stát?

5.2.2014 v 13:43 | Karma: 13,65 | Přečteno: 689x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Přijel německý prezident Steinmeier. Setkal se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  15:18

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1598x
Scripto ergo sum.