Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

História je všetko možné, len nie konštantný stav. Ten je v nej skôr výnimkou. Podobne ako ľudský život tak aj každá civilizácia má obdobie svojho vzniku, svojho rozkvetu, vrcholu a nakoniec zániku. Hoci ani jedna z veľkých civilizácii si to nepripúšťala, tento osud postihli všetky.

Trochu "fušujem" do podnikania a sledujem ako robia biznis v malých, stredných či veľkých firmách. Často si kladiem otázku, ako je možné, že veľká firma, ktorá sa vypracovala z malej, svoju veľkosť nezvládne a nakoniec zanikne. Ako je možné, že prežila svoje začiatky a množstvo problémov - hlavne finančných, ale na jej vrchole to začalo s ňou ísť z kopca.

Vychádza mi z toho len jediná odpoveď - rezignácia na hodnoty a primárne ciele,ktoré ju dostali na vrchol. Keď firma začína, tak jej hlavným cieľom nie je maximalizácia zisku, ale udržania sa nad vodou. Robí maximum preto, aby v podnikateľskej džungli prežila (nemyslím tým nič pejoratívneho - len holý fakt, že prežijú len tí silnejší). Keď sa firma stabilizuje a stane sa veľkou - vymení tento princíp za iný - maximalizáciu zisku, pričom metódy a prostriedky dosiahnutia tohto cieľa sú druhoradé.

A presne tak je to aj s civilizáciami - pri svojom rozvoji uznávajú hodnoty, ktoré im pomôžu sa dostať na vrchol. Na svojom vrchole však všetky svoje hodnoty nahradia primitívnym materializmom.

Ak s pozrieme, ktoré civilizácie, resp národy a štáty, dokázali prežiť v prakticky nezmenenej podobe, tak sú to tie, ktoré sú až otrocky konzervatívne - napr. Japonsko, Židia a judaizmus, hinduizmus, budhizmus, katolícka Cirkev. Ďalším znakom je, že žiadny z týchto národov či filozofických smerov nekladie na prvé miesto materiálny dostatok. Komunizmus bol ním posadnutý, a skončil po pár desiatkach rokov.

1 0
možnosti

M27i26l56a32n 47R43a86d31e11k

28. 4. 2014 18:07

R^, take uz jsem se zminil, a je mi dobre kdyz vidim ze i jini si toho vsimaji, inmigrace je dobra, ba nepostradatelna pokud chceme byt civilizovani a vzkvetat,  ale musime si vybirat, a hlavne, nenechat se tyranizovat, a uz vubec ne z vlastni vule, a temi co nic neumi, a jsou zavisli na nas a ne naopak.

1 0
možnosti

A45l69e97x 96G24r74e52g39o65r

28. 4. 2014 16:43

Vážený pane. Nás ničí to, že prostě a jednoduše vymíráme. A to je podstata věci. V bohaté Evropě se prostě původním obyvatelům rodí čím dál tím méně dětí a tak se chybějící pracovní síla importuje.To že se tady potom cítí doma je jiná věc.

0 3
možnosti
Foto

Kydy o vymírání mne dokážou nadzvednout. Lidi nebudou třeba, protože je nahrazují automaty a výkonné stroje. Dnešní nezaměstnanost je toho dokladem. Lidé tohle dokážou vycítit a podvědomě tomu přizpůsobují počet dětí.

2 0
možnosti
Foto

Smutně souhlasím. +++R^

1 0
možnosti

Smutné je, že Římanům to trvalo 700 - 800 let, než dospěli ke svému zničení, nám na to bude stačit let 200. Ještě máme trošku času, ale to by se musilo začít skutečně konat, zavrhnout politickou korektnost, začít účinně bránit naše hranice a říci lidem pravdu.

1 0
možnosti
Foto

Souhlasím. Je zajímavé, že takto "xenofobně" pojatý blog projde a napsat to samé o jednom etniku, které se jako Voldemort ani nesmí správně pojmenovat, tak je to rázem v soukromých.

5 0
možnosti

S autorem souhlasím, ale začalo to zcela nevinně. Po válce a stabilizaci poměrů se začala zvedat  životní úroveň a zvyšovala se vzdělanost a s tím i technologický pokrok. Problém nastal, že nekvalifikované práce začali lidé odmítat a nebyl nikdo, kdo by je dělal. To umožnilo příliv lidí, který tuto práci v počátcích vykonávali  a jim se zvedla násobně životní úroveň oproti své bývalé zemi. Pokračování už známe (vstup sociálních inženýrů, multikulturatismus, sociální zabezpečení atd.). To samé nastalo i u nás po změně režimu. Tak nevím, zda-li to od nás nebyla určitá nadřazenost nebo něco jiného, která se nám v budoucnosti šeredně vymstí.

1 0
možnosti

J68a92n 75P83a64v11e38l

28. 4. 2014 10:33

Problém Evropy nespočívá ani tak v přistěhovalectví, jako v socialismu. Ale za to imigranti skutečně nemohou.

2 0
možnosti

autor zapomíná na to, že kdyby do zdejší civilzace nevpadli "barbaří" tak by třeba dnešní civilizace nebyla tam, kde je. A pohyb lidí je důsledkem civilizačního vývoje.Opravdu tu nejsme nijak DOMA. A práva tu má a musí mít stejná ten , kdokoliv tu bude chtít být. Stejně jako MY musíme mít stejná práva kdekoliv jinde. To  je jediný správný směr. Jakákoli isolace z hlediska hospodářství, jazyka, náboženství či barvy pleti je přeci hloupost. Přeci nejsme lepší než kdokoliv odkudkoliv. Někdo si to sice o sobě myslí, ale není to pravda.

Bude mi možná vadit, když z minaretu bude vyřvávat muezzin. Ale co se děje v mešitě mne zajímá jen z hlediska duševního a půjdu se tam podívat a případně meditovat.

Vůbec mi nevadí zahalená ženská tvář a v muslimské zemí jako je třeba Turecko či Irán se rád podívám na krásná odhalená děvčata.

A vůbec mi nebude vadit, že jsem po mámě žid i když nesmyslně pokřtěný.V

0 3
možnosti
Foto

pochybuji, že by židovský původ někomu vadil. Snad nějaké promile z populace mají tyhle sklony, ale většině je to šuma fuk. Co mi bude ale hodně vadit, když tady kde křesťanská kultura má tak dlouhé kořeny, že i nevěřící slaví křesťanské svátky (i když jen symbolicky) nám bude někdo říkat, že nesmíme mít vánoční strom, že ho uráží křížek na zdi atd. K vynucování zahalení žen a očesání práv kde koho je jen kousek. Nedávno jsem na Idnesu četla článek, jak naše sestřičky jezdí do islámské země za výdělkem. V práci chodí, jak jsou zvyklé, ale když vyrazí ven, tak se musí chovat podle tamních zvyklostí. V pořádku. Byly se vším seznámeny a jsou na cizím území, takže to musí ctít. Proč je takový problém pochopit, že tady jsou jiné zvyky a komu se nelíbí, tak ať se sebere a jde tam, kde mu to vyhovuje víc. A je mi jedno, jestli je to Žid, Muslim nebo Hinduista bílý nebo černý. Nebo, ať si dodržuje své zvyklosti, ale ať s nimi neobtěžuje okolí.

2 0
možnosti
  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1598x
Scripto ergo sum.